Rafting witout bordes - felt boundless energy

Spust Bez Granica

Mi smo organiazacija mladih i ljubitelja prirode koja svojim radom i resursima u letnjem periodu organizuje omladinu i daje kvalitetan sadržaj regionu Ibarske doline!

Splavarenje ili rafting srednjim tokom reke Ibar u podnožju Kopaonika Ibarske doline, počinje na teritoriju opštine Leposavić a završava u opštini Raška. Predstavlja letnji vikend dogadjaj za aktivno učešće mladih i ljubitelja prirode.

Manifestacija je zamišljena kao zajednička ideja organizatora omladine iz opština Leposavić i Raška još 2003 godine.  Ali svojim razvojem uključije i zainteresovane iz drugih sredina koji je podržavaju i rade na njenom razvoju.

Omladina koja je okupljena oko organizacije Splavarenje Ibrom “Spust Bez Granica” i prijatelja manifestacije jesu glavni realizatori ideje.

Ideja je sažeta u samom imenu manifestacije i ona traje iz razloga zato što svi oni koji imaju širinu u razmišljanju uzimaju učešće i pomažu manifestaciju. Sama manifestacija zamišljena da se realizije drugog vikenda u julu kao dvodnevni dogadjaj. Subota i nedelja, posle drugog upisnog kruga u školama kada je svima potrebno rasterećenje i kada se završe svi studentski rokovi predstavljaju pravu stvar na pravom mestu pre odlaska na godišnje odmore i raspuste.

Prvog dana organizuje se omladinski kamp dok je drugi dan namenjen samom splavarenju niz Ibar sve do Raške.

  • Ova manifestacija šalje nenasilnu i prijateljsku poruku svima koji bi da nameću granice da nije prirodno postavljati granice gde ne treba da postoje.
  • Kulturnim vikend događajem po završetku školskih obaveza a na početku letnje sezone razbijamo predrasude i strahove svima koji se plaše da prisustvuju nepoznatom.
  • Osnovni cilj manifestacije je sklapanje prijateljstava, povezivanje i uključivanje u rad prijatelja i iz drugih Opština i Gradova na unapređenju manifestacije.
  • Motivišemo omladinu i studente na kreativnost i volonterski rad u organizaciji, dodeljuju se precizni radni zadaci gde timskim i individualnim radom, afirmišemo mlade i ambiciozne kroz organizaciju i manifestaciju.
  • Mladi se nadmeću i takmiče u sportskim aktivnostima na terenu i u vodi.
  • Kuvari se takmiče u kuvanju ribljih čorbi.
  • Radimo na podizanju ekološke svesti sa posebnim akcentom na zaštitu reke kao vodenog resursa bitnog za zdravu životnu sredinu  u eko sistem.
  • Manifestacija ima turistički domen koji treba svakako da pokaže lepote ovog prostora Ibarske doline i okruženja i da svaki gost koji poseti ovaj prostor ima nezaboravne sadržaje na svom godišnjem odmoru. Ovaj prostor pored izuzetnih lepota koje pruža Kopaonik, u letnjem periodu, zatim banja koje postoje u podkopaoničkom području: Banjska, Vučanska banja, Jošanička banja, Lukovska banja i ostataka starih srednjevekovnih gradova Galič u Sočanici, Brnjaci u Zubinom potoku, tvrđave na Zvečanskom visu daje dosta mogućnosti za istraživanjem istorijskih priča sa ovih prostora. Ukoliko znatiželjni požele da zađu južnije od Ibra otvoriće se široki spektar znamenitih i značajnih lepih lokacija .

Poseban doživljaj pružaju naši manastiri koji su u našem okruženju u sastavni deo lepote našeg prostora.

Dakle, srpska kulturna baština sa Kosova i Metohije zajedno sa prelepim lokacijama “stare”  Raške čine jednu neraskidivu celinu prirodnih i istorijskih lepota Srbije koje svakako treba posetiti!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *