Šta je splavarenje Ibrom Spust Bez Granica ?

Splavarenje ili rafting srednjim tokom reke Ibar u podnožju Kopaonika Ibarske doline, počinje na teritoriju opštine Leposavić a završava u opštini Raška. Predstavlja letnji vikend dogadjaj za aktivno učešće mladih i ljubitelja prirode.

Manifestacija je zamišljena kao zajednička ideja organizatora omladine iz opština Leposavić i Raška još 2003 godine.

Omladinska organizacija Splavarenje Ibrom “Spust Bez Granica” i prijatelja manifestacije jesu glavni realizatori ideje.

Ideja je sažeta u samom imenu manifestacije i ona traje iz razloga zato što svi oni koji imaju širinu u razmišljanju uzimaju učešće i pomažu manifestaciju. Sama manifestacija zamišljena da se realizije drugog vikenda u julu kao dvodnevni dogadjaj. Subota i nedelja, posle drugog upisnog kruga u školama kada je svima potrebno rasterećenje i kada se završe svi studentski rokovi predstavljaju pravu stvar na pravom mestu pre odlaska na godišnje odmore i raspuste.

Prvog dana organizuje se omladinski kamp dok je drugi dan namenjen samom splavarenju niz Ibar sve do Raške.

  • Ova manifestacija šalje nenasilnu i prijateljsku poruku i poziva sve na učešće!
  • Kulturnim vikend događajem po završetku školskih obaveza a na početku letnje sezone razbijamo predrasude i strahove svima koji se plaše da prisustvuju nepoznatom.
  • Osnovni cilj manifestacije je sklapanje prijateljstava, povezivanje i uključivanje u rad prijatelja i iz drugih opština i gradova na unapređenju manifestacije.
  • Motivišemo omladinu i studente na kreativnost i volonterski rad u organizaciji, dodeljuju se precizni radni zadaci gde timskim i individualnim radom, afirmišemo mlade i ambiciozne kroz organizaciju i manifestaciju.
  • Mladi se nadmeću i takmiče u sportskim aktivnostima na terenu i u vodi.
  • Kuvari se takmiče u kuvanju ribljih čorbi.
  • Radimo na podizanju ekološke svesti sa posebnim akcentom na zaštitu reke kao vodenog resursa bitnog za zdravu životnu sredinu  u eko sistem.
  • Manifestacija ima turistički domen koji treba svakako da pokaže lepote ovog prostora Ibarske doline i okruženja i da svaki gost koji poseti ovaj prostor ima nezaboravne sadržaje na svom godišnjem odmoru. Ovaj prostor pored izuzetnih lepota koje pruža Kopaonik, u letnjem periodu, zatim banja koje postoje u podkopaoničkom području: Banjska, Vučanska Banja, Jošanička Banja, Lukovska Banja i ostataka starih srednjevekovnih gradova Galič u Sočanici, Brnjaci u Zubinom potoku, Tvrđave na Zvečanskom visu daje dosta mogućnosti za istraživanjem istorijskih priča sa ovih prostora. Ukoliko znatiželjni požele da zađu južnije od Ibra otvoriće se široki spektar znamenitih i značajnih lepih lokacija.

Poseban doživljaj pružaju naši manastiri koji su u našem okruženju u sastavni deo lepote našeg prostora.

Dakle, Srpska kulturna baština sa Kosova i Metohije zajedno sa prelepim lokacijama “stare”  Raške čine jednu neraskidivu celinu prirodnih i istorijskih lepota Srbije koje svakako treba posetiti!

PROČITAJ PRIČU O LEPOTI IBRA